Kan man selv lave et børnetestamente?

Det korte svar er: Ja, man kan sagtens lave et børnetestamente selv.

Krav til børnetestamente

Der er ingen krav til, hvordan et børnetestamente skal oprettes. Du kan derfor godt lave det selv. Du skal blot lave et dokument, hvori du skriver, hvem, du gerne vil have, skal overtage forældremyndigheden over dine børn, hvis du dør, før børnene bliver myndige. Og så skal dokumentet dateres og underskrives.

Der er heller ingen krav til, hvor dokumentet skal opbevares. Så du kan sagtens bare have det liggende hjemme hos dig selv. Det er dog vigtigt, at du sikrer dig, at dokumentet kommer frem, når du dør. Ellers er der jo ingen, der får besked om dine ønsker. En god idé er at give en kopi til den person, der skal overtage forældremyndigheden. På denne måde er du sikker på, at denne person bringer børnetestamentet til Familieretshusets kendskab.

En mere sikker måde at få oprette et børnetestamente på, er at du opretter det hos en notar. Notaren er en embedsmand, der sidder ved byretten. Notaren skal sikre, at det er dig, der opretter testamentet, og at du rent fornuftsmæssigt er i stand til at oprette et testamente og ved, hvad du gør.

Når du opretter et børnetestamente ved en notar, så er du 100 % sikker på, at børnetestamentet kommer frem, når du dør. Familieretshuset vil nemlig altid undersøge, om der er registreret et børnetestamente, hvis du efterlader dig mindreårige børn.

Hvis du i forvejen skal have lavet et almindeligt testamente, kan du med fordel indføje et børnetestamente heri, og på denne måde har du slået to fluer med ét smæk. Hos Fairjura koster det ikke yderligere at få inkluderet et børnetestamente i et almindeligt testamente, og du slipper for selv at skulle udarbejde det. På denne måde er du også sikker på, at børnetestamentet kommer frem, da det almindelige testamente skal oprettes ved en notar. Og har du alene et ønske om at lave et børnetestamente, så anbefaler vi, at du undersøger, om der er behov for også at få udarbejdet et egentligt testamente. Så du og dine nærmeste er sikret bedst muligt.

Hvad sker der med dine børn, når du dør?

Hvis du efterlader dig mindreårige børn, når du dør, så er det Familieretshuset (tidligere kaldet Statsforvaltningen), der træffer afgørelse om, hvem der skal overtage forældremyndigheden over dine børn. Afgørelsen træffer de ud fra, hvad der er bedst for børnene. Hvis du har oprettet et børnetestamente, vil Familieretshuset i langt de fleste tilfælde følge de ønsker, der står i børnetestamentet. Så længe det ikke strider mod hensynet til, hvad der er bedst for børnene. Familieretshuset er dog ikke forpligtet til at følge dine ønsker. Derfor er et børnetestamente alene en tilkendegivelse fra dig om, hvem du gerne ser skal overtage forældremyndigheden over dine børn.

Kontakt os i dag og hør, hvordan vi kan hjælpe dig med at få lavet et børnetestamente.

BRUG FOR HJÆLP?

Ring eller skriv til jurist Line Agerskov – hun sidder klar til at hjælpe.

Telefon: 26 71 75 53

Mail: line@fairjura.dk

Eller brug kontaktformularen nederst på siden.