Hvor opbevares et testamente?

Hvis du opretter et notartestamente, så opbevares testamentet hos Centralregistret for testamenter ved den notar, som du har oprettet testamentet hos. Notaren er en myndighedsperson ved byretten, og notaren skal sikre, at det er dig, der opretter testamentet, og at du rent fornuftsmæssigt er i stand til at oprette et testamente og ved, hvad du gør. Notaren er ikke en advokat, men vil dog i de fleste tilfælde være uddannet jurist.

Når du dør, vil dit testamente automatisk komme frem, hvis det er blevet oprettet som et notartestamente og derfor er blevet registreret i Centralregistret for testamenter. Skifteretten tjekker nemlig altid, om der er oprettet et testamente, som er registreret i centralregistret. Er det tilfældet, vil skifteretten videregive testamentet til dine arvinger.

Har du derimod ikke oprettet testamentet som et notartestamente, men som et vidnetestamente (eller et nødtestamente), så er det ikke registreret i Centralregistret for testamenter, og testamentet vil ikke automatisk komme frem. Du er derfor afhængig af, at andre (f.eks. dine arvinger) videregiver det til skifteretten.

Testamentet skal ikke tinglyses for at blive registreret i Centralregistret for testamenter. Du skal blot bestille en tid hos notaren ved den byret, du hører til (eller en anden byret) og møde fysisk op til mødet. Ved mødet vil notaren bede dig vise gyldigt billede-ID, så han er sikker på, at det er dig, der opretter testamentet. Herefter vil han højst sandsynligt spørge lidt ind til testamentet for at sikre, at du er bevidst om, hvad det betyder at oprette et testamente. Herefter registrerer har testamentet i centralregistret og du vil få udleveret en kopi med en påtegning, så du har bevis på, at det er oprettet hos notaren. Hvis du mister kopien, så kan du altid kontakte skifteretten og få udleveret en ny kopi mod at betale et gebyr herfor.

Notaren vil IKKE se på, om testamentet er korrekt udformet og om bestemmelserne i det er juridisk gyldige. Notaren skal alene sikre, at det bliver oprettet korrekt. Så det er derfor vigtigt, at du sikre dig, at den person, der har udarbejdet testamentet har viden om og erfaring med udarbejdelse af testamenter.

Læs mere om testamente.

BRUG FOR HJÆLP?

Ring eller skriv til jurist Line Agerskov – hun sidder klar til at hjælpe.

Telefon: 26 71 75 53

Mail: line@fairjura.dk

Eller brug kontaktformularen nederst på siden.