Testamente til velgørenhed

Ønsker du at testamentere en del af eller hele dit efterladte bo til velgørenhed, så læs videre her og se hvilke muligheder, du har. Hos Fairjura er vi eksperter i at lave testamente til velgørenhed, og vi tilbyder altid gratis og uforpligtende rådgivning. Se mere om at oprette testamente hos Fairjura.

Mange ønsker at give en del af eller hele sin formue til velgørende formål, når man dør. Dette kan du gøre ved at oprette et testamente.

Hvis du er gift og/eller har børn, vil du kun kunne råde over ¾ af din formue. Den sidste ¼ er såkaldt tvangsarv, dvs. en arv, som ægtefælle/børn skal arve. Det vil sige, at du i denne situation maksimalt kan testamentere ¾ af din efterladte formue til en velgørende organisation.

Hvis du hverken efterlader dig ægtefælle eller børn, har du mulighed for i et testamente at testamentere hele din formue til velgørende formål. Der er i denne situation ikke nogen begrænsninger for, hvor meget af din formue du må råde over i et testamente. Hvis du både ønsker at tilgodese andre arvinger og velgørende organisationer i dit testamente, kan du med fordel benytte dig af 30 %-løsningen.

 

30 %-løsningen

Med 30 %-løsningen har du mulighed for både at tilgodese en eller flere velgørende organisationer og øvrige arvinger (f.eks. familiemedlemmer og bekendte). Og du kan faktisk sikre, at dine arvinger får udbetalt en større del af arven, end hvis du blot testamenterer hele din formue til dine arvinger.

Og hvordan kan det så lade sig gøre?

Det kan det, fordi man i testamentet sætter som betingelse, at den velgørende organisation skal betale boafgiften for de øvrige arvinger. Havde arven alene gået til de øvrige arvinger, ville de skulle betale bo- og tillægsboafgift på samlet 36,25 % af arven. De ville derfor kun få udbetalt 63,75 % af arven. Når man benytter 30 %-løsningen, vil de øvrige arvinger i stedet få udbetalt 70 % af arven, og de vil derfor få udbetalt mere, end hvis hele arven gik til dem.

30 %-løsningen kan kun anvendes, hvis man ikke efterlader sig ægtefælle og/eller livsarvinger (børn, børnebørn, oldebørn). Det er fordi, en ægtefælle er fritaget fra at betale boafgift, og livsarvinger betaler kun 15 % i boafgift. Løsningen vil kun kunne betale sig, hvis man har arvinger, som betaler den høje boafgift (tillægsboafgift).

Hvilke velgørende organisationer kan jeg støtte gennem 30 %-løsningen?

For at 30 %-løsningen skal kunne finde anvendelse, er det vigtigt, at den velgørende organisation, du ønsker at støtte, er fritaget for at betale boafgift. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at dette er tilfældet. Du kan enten kontakte foreningen og høre ad eller se, om foreningen er på SKAT’s liste over organisationer fritaget fra boafgift. Når vi hos Fairjura udarbejder et testamente med 30 %-løsningen, indsætter vi som betingelse i testamentet, at den velgørende organisation skal være fritaget for at betale boafgift. Hvis dette viser sig ikke at være tilfældet på tidspunktet for din død, så sikrer vi, at hele arven i stedet går til dine arvinger.

BRUG FOR HJÆLP?

Ring eller skriv til jurist Line Agerskov – hun sidder klar til at hjælpe.

Telefon: 26 71 75 53

Mail: line@fairjura.dk

Eller brug kontaktformularen nederst på siden.